maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE VAZUT… iulie 2012

Palatul Cantacuzino

 

Sambata trecuta ascultam Rapsodia Romana si mi-a venit in cap: „Ia, sa ii duc pe cei mici la muzeul George Enescu.”
Pentru ca nu ii duc  pana nu vad locatia, duminica m-am urcat in masina si m-am dus la muzeu. M-am intristat cand am vazut ca din tot Palatul Cantacuzino pe care, de fiecare data cand treceam pe Calea Victoriei, il admiram,  doar trei sali sunt rezervate compozitorului roman. Restul apartine Uniunii Compoztorilor.
E interesant de vizitat cu cei mici, acestia fiind foarte impresionabili la tot ce e frumos si, apoi,  pentru ei nu conteaza foarte mult  sa inteleaga fiecare lucru in parte, cat incarcatura emotionala pe care evenimentul in sine le-o da „Mergem sa descoperim lucruri noi”.  Daca ai copil/copii de la 3 ani in sus, chiar merita. Ai sa ramai surprins de ce intrebari  iti va/vor pune. Enescu a inceput sa cante, la vioara, la 4 ani!
Si daca nu ai copii, merita sa il vizitezi. Poti sa afli lucruri noi sau poti doar sa te relaxezi.


Stilul baroc al interioarelor,  cu siguranta o sa le faca o placere deosebita si o sa iti  puna multe, multe intrebari. Pot vedea instrumente muzicale (pian, vioara) si poti sa le povestesti si cateva lucruri interesante despre George Enescu, lucruri pe care le descoperi acolo. In spatele palatului este si casa in care el a locuit, casa pe care o poti vizita in acordurile muzicii lui. (din pacate, doar aici muzica, caci, in muzeu, puteai asculta discutiile in care angajatii erau foarte prinsi).


Din pacate, curtea nu este prea ingrijita, iar personalul  te urmareste indeaproape, mai ales daca mergi intr-o zi precum duminica si toata lumea e plictisita, si aproape ca te da afara.
Ma intristeaza  ca nu se depun mai multe eforturi din partea conducerii si a angajatilor,  pentru a face locul mai placut si mai primitor. S-au scuzat, spunand ca urmeaza sa fie reabilitat…  Si, cand spun eforturi, nu ma refer la cele financiare, ci cred ca oamenii ar trebui sa puna mai multa pasiune in tot ceea ce fac. Cand am pasit afara m-am gandit, ca atunci cand am sa ma fac  „mare” vreau sa fiu director de muzeu :).
Ar fi fost frumos  sa vizitezi muzeul si, pe fundal, sa fie muzica lui, sa poti viziona (intr-una din cele trei sali!) un documnetar despre viata lui sau gradina sa fie mai ingrijita, astfel incat sa poti sta afara si sa te gandesti : „Oare ce l-a inspirat pe Enescu sa compuna asemenea minunatii? La ce privea?”.
Poate  ca ar trebui sa le insuflam copiilor nostri,  ducandu-i in astfel de locuri, in care au trait oameni frumosi,  ca ceea ce au vazut  sau au avut in jur acei oameni,  ne-ar  putea inspira si pe noi la a face lucruri minunate.
Poate…, cine stie?
 
Cu drag,
Simona
http://www.facebook.com/media/set/set=a.391701774219696.86219.100001396298118&type=1&l=780eddd874