maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT… octombrie 2012

Pedagogie stiintifica
 
Cati oare din cei  care intra in contact cu pedagogia Montessori reusesc sa o inteleaga pe deplin?
Caci dupa mine nu este doar o simpla pedagogie ci un stil de viata si as recomanda tuturor aprofundarea ei pentru imbogatirea sufletului si a spiritului.
Am sa pornesc de la un citat din Maria Montessori (bineînțeles) care m-a facut sa zambesc putin jenata de faptul ca de multe ori am procedat asa in diverse situatii de viata.
„Oamenii de stiinta cand asteapta un public profan, prepara  un lung sir de microscoape deja puse la punct deoarece stiu ca vizitatorii vor sa vada „imediat, repede si mult!”
Putem foarte bine sa ne imaginam un savant care aduce inalte contributii muncii de laborator si care are invitati de tot soiul, de la demnitari civili si tot felul de oameni importanti in domeniu, dar care cu toate acestea se preteaza la a face o doamna sa vada un tesut celular la microscop. El face totul cu cea mai mare naturalete, cu miscari incete, grave si serene; taie o sectiune foarte fina dintr-o bucata imbracata in parafina; sterge cu grija paharul care poarta obiectul observarii; sterge bine lentila microscopului; aseaza totul la locul sau si incepe sa explice.
Dar bineinteles, in tot acest timp, doamna a fost pe punctul de a spune mereu:” Ma scuzati maestre, dar am o intalnire, am foarte multe de facut!”
In timp ce, in sfarsit, ea a privit fara  insa sa vada ceva, regretul ei devine necrutator: „ Ce de timp am pierdut aici!”


Ceea ce lipseste, de fapt, nu este timpul ci rabdarea!”


Da, intr-adevar, pentru a ni se revela lucruri minunate, lucruri care ne vor ajuta sa inaintam pe drumul evolutiei noastre trebuie sa avem rabdare : cu copiii nostri, cu noi, cu cei din jur.

Din pacate traim intr-o societate in care lucrurile se desfasoara cu o viteza uluitoare si in care rabdarea de cele mai multe ori este confundata cu pierderea de timp. Dar nu întotdeauna rezultatele imediate sunt cele mai bune sau cele care in timp nu vor lasa urme….
Luati-va timp sa va observati copiii, dar si oamenii ce va stau alaturi si veti vedea ce lucruri minunate stiu sa faca  fara ca noi sa intervenim in fiecare secunda in baza prejudecaților noastre.


 
 „Pedagogie stiintifica” vol 2 – Maria Montessori