maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT… noiembrie 2012

Cuvinte memoriabile
 
Ce am observat pe parcursul acestui curs (Pedagie Montessori 3-6 ani) - pana acum - este ca te transforma enorm.
Situatiile si discutiile de zi cu zi te ajuta sa scoti toate defectele la suprafata. Nu ai cum sa le mai ascunzi sau sa le mai impingi undeva in trecut caci a venit momentul sa le accepti si sa le integrezi.


Minimum d’information pour maximum d’exploration.
M-am oprit la acest enunt care pe mine m-a ajutat sa inteleg cum ar trebui sa procedez la clasa cu copiii, dar cred ca nu numai la asta se refera.


Tendinta mea in relatia cu copiii – si cred ca a multor parinti – a fost intotdeauna sa le ofer cat mai multe informatii despre tot ce ii incojoara. Mi-am dorit sa le ofer o imagine cat mai clara asupra lumii inconjuratoare in speranta ca ei vor avea astfel tot ceea ce le va fi necesar pentru a intelege lucrurile si oamenii.
Poate ca este gresit. Caci poti sa oferi lucruri pe care tu le-ai acumulat prin experiente traite de tine ? Asupra ta au avut un anumit impact care  asupra altora, poate, nu va fi acelasi.
La fel am facut si cu oamenii din jur, de multe ori incercand sa le ofer lucruri care pe mine m-au scimbat in bine, dar care pentru ei nu aveau nici o valoare.


Nu trebuie sa dam directii, nu trebuie sa dam informatii precise,  trebuie doar « sa trezim bucuria exprimarii creatoare si bucuria cunoasterii ».
 « Es ist die wichtigste Kunst des Lehrers, die Freude am Schaffen und am Erkennen zu wecken ».
Cred ca oamenii ar trebui sa fie lasati sa isi urmeze drumul lor (inca de mici) si poate ca, prin mijloace total diferite de ale noastre, vor ajunge « in acelasi  loc » in care noi am fost sau inca mai suntem.


 
« Albert Einstein – Cuvinte memoriabile »