maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE VAZUT… februarie 2013

 

 

Socul cultural

 

Sunt sigura ca mulți dintre voi ați auzit de socul cultural.

Socul cultural este dificultatea sau mai bine spus starea de anxietate, confuzie şi stres pe care o poate resimţi orice persoană care se mută pentru o perioadă temporară sau definitivă într-o ţară şi are o cultură diferită. Această stare este cauzată de stilul diferit de viaţă pe care eşti nevoit să îl adopţi în ţara gazdă. Începând de la aspectele culturale, modul de organizare, socializare, de raportare la viaţă şi până la cele mai mici detalii pe care în tara ta le percepeai ca fiind normale şi naturale acum le vei resimţi la nivel maxim. 

Mi-am îndreptat atenția către acest subiect din doua motive: unul este faptul ca trăiesc in acest moment socul cultural si cel de-al doilea este ca regăsesc aceasta perioada intr-o oarecare măsura asemănătoare cu perioada absorbanta 0-6 ani, la copii.

Dupa parerea mea toti avem acel invatator interior de care Maria Montessori scria,  si care ne ajuta sa asimilam ceea ce e in jurul nostru atunci cand suntem nevoiti sa ne dezvoltam intr-un anume sens.

Asa cum copilul nu se dezvolta la intamplare ci are acest ghid interior care il indruma pe calea acomodarii la noul mediu înconjurător la fel si adultul.

Diferenta dintre adult si copil este ca adultul, din pacate, constientizeaza ca trebuie sa asimileze o intreaga cultura pentru a se putea adapta si a trai in locul ales, pe cand copilul o face inconstient.

Cand m-am decis sa plec in Franta am inceput prin a invata limba, cu un profesor, in Romania. Dupa ce-am invatat sa conjug cateva verbe mi-am spus ca nu-i asa grea franceza si chiar e frumoasa. Cand am ajuns aici mi-am dat seama ca ei nici nu folosesc in vorbirea directa verbele pe care eu invatasem sa le conjug. ;)

Mi-au trebuit 2 zile sa-mi fac curaj sa merg sa imi fac un abonament de transport in comun. Apoi 15 minute de stat in fata ghiseului ca sa pot sa scot o fraza coerenta pe care in Romania o spuneam in timp ce vorbeam la telefon si cautam in geanta dupa portofel.

Cand am inceput sa inteleg limba m-am trezit precum copiii de 3-4 ani in plina perioada a limbajului: citeam toate panourile publicitare, toate hartile de la metrou, umblam cu carti dupa mine si cum prindeam un moment citeam; cumparam toate revistele si luam toate flyerele pe care le primeam pe strada ca sa citesc. Cand ajungeam la final avem senzatia ca am facut cel mai important si cel mai dificil lucru din lume.

Am avut noroc de oameni care sa ma ajute pe acest drum al acomodarii intr-o cultura noua, dar mai mult decat toti si toate m-au ajutat copiii cu care lucrez la clasa caci, intr-un fel, ne regăsim pe acelasi drum;).

Cred ca de cele mai multe ori nu conștientizam munca pe care un copil o duce in drumul lui către dezvoltare si de multe ori noi, adulții, nu facem decât sa ii punem piedici. Ar trebui sa apreciem si sa susținem mai mult toata aceasta munca a copilului chiar daca din exterior ea pare ca nu presupune nici un efort.

Sa observam mai mult copilul si sa încercam sa înțelegem scopul acțiunilor sale înainte de a interveni, poate fi un început.

Iar luna asta  am (re)găsit ceva   „Interesant de văzut”  caci am revăzut un film pe care mi l-a recomandat un prieten drag acum ceva ani: „The straight story”.

Poate ca la prima vedere nu are nici o legătura cu ceea ce am scris, dar aici va las pe voi sa decideți…;).

Acțiunea se desfasoara atât de lent ca uneori iți vine sa renunți la el, dar are atât de multe invataminte faine si atât de simple incat la final nu regreți ca ai avut răbdare.

Un film de referința, îndrăznesc sa scriu, atât pentru adulți cat si pentru adolescenți.

„Când copiii mei erau mici, obișnuiam sa fac cu ei un joc. Le dădeam fiecăruia cate un bat apoi  le spuneam „ l-ai rupt”. Bineînțeles puteau, era foarte ușor sa-l rupă.  Apoi  le spuneam „ia un mănunchi de bete si încearcă sa-l rupi”. Bineînțeles, nu puteau. Apoi spuneam „mănunchiul/legătura, asta e familia.”

Alvin Straight – Straight story 1999.

http://www.lynchnet.com/sstory/movies/straightstory.mov

sau

http://www.youtube.com/watch?v=8OnsVDKjhpc