maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT... mai 2013

 

OMBIHUS
 
 
„Dati-mi voie sa descriu un complex psihologic.
Azi, la majoritatea parintilor, sentimente grandioase se manifesta la nasterea copilului lor care este idealizat prin fortele iubirii.  Dar, mai apoi, copilul care se dezvolta incepe sa aduca si neplaceri. Cu remuscari incercam, astfel, sa ne aparam impotriva lui.  Suntem asa fericiti cand doarme ca incercam sa-l facem sa doarma cat mai mult posibil.
Cine poate sa il lase pe maini straine, il incredinteaza unei bone si, daca are curajul,  cauta sa il indepartez cat mai mult posibil.
Si daca copilul, aceasta ființa ignorata si neînțeleasa care actioneaza sub efectul pulsiunilor inconștiente, nu se supune, il pedepsim, luptam împotriva lui care, in slabiciunea sa trebuie sa suporte totul.
Apare astfel un „conflict” in spiritul adultului care il iubeste pe copil, in principiu, poate nu neaparat, nu fara remuscari.
Apoi, jocul psihic intre constient si inconstient gaseste in om un aranjament. Este cum spune Freud, o supapa.
Inconstientul profita si sugereaza:  „Ceea ce faci nu este pentru a te apara de copil,  ci este o datorie fata de el, este un bine necesar. Din contra, iti trebuie curaj ca  sa te comporti asa, pentru ca asa il educi, muncesti pentru a dezvolta „binele” in el.” 
Acest aranjament aduce o usurare, dar in acelasi timp ingroapa sentimentele naturale de admiratie si de dragoste initiale. 
Asta se verifica la toti parintii pentru ca fenomenul se regaseste  in natura umana. Asa se creaza un fel „de organizatie inconstienta de aparare” intre toti parintii din lume. Se sprijina unii pe altii si intreaga societate constituie un inconstient colectiv, unde toti actioneaza de comun acord pentru indepartarea copilului: actioneaza pentru binele lui, indeplinesc fata de el o datorie, chiar un sacrificiu.
Va propun o sigla pentru a desemna acest fenomen. Binele este in realitate un rau mascat, un rau organizat care este o solutie inconstienta  la conflicte grave. Nimeni nu vrea raul, toata lumea vrea binele, dar binele pe care il vrem este in realitate rau.
S-a creat astfel in societate o organizatie a raului care ia forma binelui si care este impusa in societate intregii umanitati prin sugestie. Luand initialele acestor cuvinte  va da cuvantul OMBIHUS.” (Initialele vin de la cuvintele in italiana).
 
„Formarea omului” – Maria Montessori 
 
Da… oricât de „aurite” ar fi învelișurile.