maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT... decembrie 2013

Parinti, copii, pedagogi, educatie... Romania
 
 
Nu mi-am ales aceasta profesie, ba mai mult, a fost o vreme cand am fugit de ea, caci in toata superficialitatea si inconstienta mea de-odinioara mi-am dat totusi seama cata responsabilitate, cat curaj si cata rabdare iti cere aceasta minunata profesie.
Atunci cand n-am mai avut incotro si-am ales acest drum m-am bucurat ca voi putea, intr-un fel, sa dau inapoi societatii in care am crescut si m-am format, macar o parte din lucrurile minunate care m-au ajutat pe mine sa fiu cine sunt astazi.
Nu am gandit nici o clipa ca va fi atat de greu...sa oferi oamenilor lucruri frumoase, dar dezinvoltura si inocenta cu care copiii primesc aceste lucruri m-au facut sa rezist in fata gandului cum ca ar trebui sa renunt.
 
Facand o balanta a anului ce in curand se incheie, am concluzionat ca este doar inceputul a ceea ce mi-am propus caci inca, poate, imi lipsesc din curaj si rabdare, dar dificultatea si obstacolele acestui drum mi le asum.
 
"Educatoarea, in locul cuvintelor, trebuie sa invete tacerea; in loc sa-i invete pe copii, trebuie sa ii observe; in loc de a se investi cu o demnitate orgolioasa care vrea sa para infailibila, trebuie sa se investeasca cu smerenie.
Cand ea se va simti plina de interes, vazand fenomenele spirituale ce se produc la copil, cand va demonstra o bucurie serena si fara limite, observand toate aceste fenomene, numai atunci ea va putea sa fie "initiata".
Abia de atunci va incepe sa devina "educatoare"."
 
Maria Montessori " Pedagogie scientifique", tome 2: education elementaire.