maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT … februarie 2012

Manualul Mariei Montessori

Capitolul 7 - Libertatea
 
”Ceea ce ne dorim cu toţii pentru noi înşine, şi anume, să nu fim deranjați în munca noastră, să nu găsim obstacole în calea eforturilor noastre, sa avem prieteni buni, gata să ne ajute atunci când avem nevoie, prieteni care sa se bucure alături de noi, cu care sa fim egali, in care sa avem  încredere, asta este ceea ce avem nevoie astfel incit compania sa fie plăcuta, prietenia sa fie una reușita.

În acelaşi mod, copiii sunt fiinţe umane cărora li se datorează respect, ființe superioare noua prin virtutea inocentei lor şi a marilor posibilităţi din viitorul lor. Ceea ce ne dorim noi, de asemenea, si ei isi doresc.
 

Cu toate acestea, ca o regula,  noi nu ii  respectăm pe copiii noştri.

Noi încercăm să ii forţam să ne urmeze, fără sa fim atenți la nevoile lor speciale. Suntem aroganți cu ei, şi mai presus de toate, nepoliticoși, şi apoi ne aşteptam ca ei să fie supuși şi sa se comporte bine, fiind conștienți de cât de puternic este instinctul lor de imitație şi de modul în care credinţa lor in noi si admiraţia pentru noi le atinge sufletul.
 

In orice caz, ei ne vor imita.

Prin urmare, lăsați-ne sa-i tratam cu toată bunătatea care ne-am dori să se dezvolte în ei.
Şi prin bunătate nu se înţelege mângâieri. 
Nu ar trebui să numim pe cineva care ne îmbrățișează la prima întâlnire nepoliticos, vulgar şi prost crescut?
Bunătatea constă în interpretarea dorinţelor altora  în acord cu cele personale şi de a sacrifica, dacă este necesar, o dorința proprie.
Aceasta este bunătatea pe care trebuie să o arătăm faţă de copii noștri.”
 
(Pag 89-90 - ”Manualul Mariei Montessori” – Maria Montessori)