maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE FACUT... mai 2014

Experimentele....experientele

 

De doua luni tot imi spun ca voi dedica cateva rafturi din aria „Științe” experimentelor. Am facut liste dupa liste cu ce ar trebui sa cumpar ca sa pot crea fiecare activitate in parte. Ba nu găseam pudra de fier, ba nu găseam un anumit tip magneti , etc si uite asa amânam de la o zi la alta.

Saptamana trecută am renuntat la toate listele si am inceput sa adun de prin scoala, de pe acasa, de pe la alte colege diverse materiale nefolosite si am reusit sa creez cateva activitati in care copiii pot face experimente simple, dar fascinante chiar si pentru noi adultii: echilibrul apei, magnetul, obiecte care plutesc sau se scufunda, pudra de fier si nisipul, apa si aerul, curentul electric si altele.

La ce va ajuta aceste activitati atat in clasa cat si acasa?

La clasa am observat, in special cand ai copii care fac tranzitia (intra pentru prima oara in ciclul respectiv),  sunt fascinați de aceste activitati si acomodarea se face mai usor atat pentru copil cat si pentru tine ca educator.  Si apoi, la varsta asta ( aproximativ 3 ani ) nu pun intrebari de genul: "De ce se intampla asa si nu altfel?" ci doar privesc vrăjiți. Asta nu inseamna ca aceste activitati nu mai sunt folositoare sau interesante pentru cei care se pregatesc sa mearga in ciclul elementar. Din contra, undeva pe la 5-6 ani repeta aceste experimente si incep sa isi puna intrebari : "Ce anume produce reacția aceasta?" "Cum e posibil?"  Astfel poti sa il introduci cu usurinta in tainele fizicii, chimiei, etc. Poti sa ii arati unde gaseste raspunsurile si explicatiile fiecărui fenomen, bineinteles pe nivelul lui de înțelegere. O data ce intrebarea e lansată însemna ca el este pregatit sa afle mai multe, iar noi trebuie sa il ajutam sa descopere toate raspunsurile.

Cu ce va ajuta acasa? Faptul ca ei sunt mereu doritori sa experimenteze tot felul de lucruri, de ce sa nu le oferiti ocazia sa experimenteze niste lucruri interesante si lipsite de orice pericol? In plus va garantez ca si pentru voi va fi o experienta faina.

Eu imi amintesc cand am vazut primele activitati de acest gen, in cadrul cursului la Paris: inca nu ne fuseseră prezentate, dar aveam voie sa cercetam. M-am oprit in fata unui platou pe care aveam doua boluri mici de sticla, unul mai mare si un cilindru subțire de vreo 4-5 cm. Intr-unul din bolurile mici era o pudra de culoare neagra, iar in celălalt nisip foarte fin. Bolul mare era gol. Am stat si m-am uitat vreo 5 minute, întrebându-ma: oare ce poti face cu toate aceste lucruri?

Din curiozitate am turnat pudra neagra in bolul mai mare apoi peste am turnat si nisipul. In secunda următoare m-a apucat panica, gandindu-ma cum separ eu acum nisipul de pudra aceea neagra!  Sa fiu sincera,  mi-am spus ca le-am stricat „feng-shui”- ul ambiantei.

M-am dus la unul dintre profesori si am cerut ajutorul. Mi-a zâmbit si mi-a spus: "Vino, am sa iti arat." A luat cilindrul si l-a pozitionat deasupra bolului de sticla in care era amestecul: ca prin farmec pudra aceea neagra s-a ridicat si s-a lipit de cilindru, care nu era altceva decât un magnet. Pudra neagra era pilitura de fier.

Uneori chiar si noi adultii rămânem surprinși placut de cele mai simple lucruri, dar nu cand ne sunt povestite, spuse sau explicate ci atunci cand le vedem cum se desfășoară in fata ochilor nostri. Si apoi, dupa cum spunea N. Iorga: "Radacina convingerilor este experienta."

In link-ul de mai jos gasiti un site cu diverse experimente. Este in limba franceza, dar sper sa va fie de folos chiar si asa.

http://www.wikidebrouillard.org/index.php/Catégorie:Expérience