maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.roINTERESANT DE CITIT...august 2015 august 2014

Cum educam de aici inainte?

Imi pun aceeasi intrebare de ceva timp...


Cum sa ne educam copiii intr-o lume in care din ce in ce mai des ne pierdem pe noi putin cate putin, ne izolam unii de altii, ne cream grupuri, credinte si mergem cu ochii inchisi inainte fara sa acceptam ca oricat am incerca sa ne desprindem, disociem, la un anumit nivel suntem o unitate.
Iar copilul incearca in inocenta si simplitatea lui sa ne arate lucrul acesta sub toate formele si cu acelasi continut, iar noi ne incapatanam, ba mai mult incercam sa il conducem pe acelasi drum.
Si nu numai copilul ne arata lucrul asta. Daca deschidem ochii vom descoperi si in arta conceptul si viziunea de unitate, mereu prezent in subconstientul nostru (intrepatrunderea formelor cu continut aparent diferit). Uneori ne-am apropiat de el, alteori ne-am indepartat. 
Acum se pare ca ne-am rupt total de aceasta viziune ( vezi si arta contemporana ) si nu facem altceva decat sa ne vitregim pe noi si pe copiii nostri de sansa la o viata armonioasa.
Indiferent cat citim, ne autoeducam, ne inbunatatim performatele, urcam pe scara sociala, cat platim scoli de elita pentru copiii nostri, ceva nu mai merge...
Familii se construiesc si se destrama de la o zi la alta, copilul fie nu vine pe lume, fie vine si la un moment dat nu il mai intelegem, nu mai avem nici o legatura emotionala cu el, iar noi suntem confuzi si blocati in aceeasi afirmatie: "Nu e logic ce se intampla! Lumea a luat-o razna in conditiile in care eu fac lucrurile corect."
 
Iar eu imi pun aceeasi intrebare: cum educam DE AICI INAINTE?
In noiembrie anul acesta mi-am propus sa tin un atelier in Bucuresti, cu voi, parintii. 
 
Tema : "Solutii metafizice la problemele de zi cu zi ale parintilor."
 
Stiu, suna complicat, dar nu intamplator am ales aceasta tema caci Maria Montessori si-a dezvoltat conceptul de educatie a copilului pe curentul thomist (curent care la acel moment era parte din educatia catolica).
METAFÍZIC, -Ă, metafizici, -ce, s. f.s. m.adj. 1.Domeniul suprasensibilului de dincolo de lumea exterioară (Thomas D'Aquino). ( sursa DEX2009)

De ce educatie cu precadere Montessori? Pentru ca desi are peste 100 de ani de cand a luat nastere, mereu a fost centrata pe educatie personalizata, cred si am experimentat faptul ca nici un alt sistem educational n-a fost mai bine pregatit sa faca fata provocarilor secolului 21, precum Montessori.