maria montessori
facebook            simona nicolae
simona@mariamontessori.ro



INTERESANT DE CITIT… aprilie 2012

Taina copilariei


 ”Copilul e fiinta omeneasca cea uitata de societate, mai mult, de insisi aceia care il iubesc, care i-au dat si-i pazesc vieata. Nu e copilul turburatorul adultilor, inglodati  in afaceri din ce in ce mai urgente, mai repezi?  Pentru copii nu e loc in casele din ce in ce mai stramte in care se aglomereaza familiile.  In strada nu e loc pentru ca vehiculele se inmultesc iar trotoarele sant intetite de lume grabita. Adultii n’au timp sa se ocupe de ei, caci sant zoriti de lucru si pleaca de acasa, si tatal si mama. Cand nu se gaseste de lucru, mizeria ii taraste si pe ei, impreuna cu adultii.  Dar si in familiile de conditiuni bune, copilul bogat este exilat in camera copiilor, lasat in grija unei persoane straine, platite  si nu ii este ingaduit sa intre in camerele rezervate pentru cei ce i-au dat vieata.   Nu exista refugiu unde copilul sa poata simti ca sufletul lui e inteles, unde activitatea lui sa nu fie stanjenita. El trebuie sa stea in tot locul nemiscat, sa nu se atinga de nimic, pentruca nimic nu e al lui, totul e proprietatea adultului : tabu pentru copil. Unde sunt lucrurile lui ? Pana acum cateva zeci de ani, nu existau scaune pentru copii *, de unde cuvintele simbolice : « Eu te-am tinut pe genunchi cand erai mic », sau « Tu ai invatat aceasta in bratele mamei tale ».


In adevar, cand un copil se atingea de mobilele parintesti, era mustrat, de se aseza pe scari, era mustrat de se aseza pe jos, era mustrat ; numai cand vre-un adult se indura sa il ia in brate, numai atunci putea si el sa sada.
Aceasta e starea copilului ce traieste in ambianta adultului ; turburator ce cauta dar nu gaseste nimic pentru el, ce intra si e isgonit. Starea sa e ca aceea a unui om lipsit de drepturi civile, fara ambianta proprie, un extrasocial pe care oricine il poate trata fara respect, il poate palmui, pedepsi si bate, ca in virtutea unui drept natural : dreptul de adult.
Adultul printr’un fenomen sufletesc misterios, a uitat sa pregateasca o ambianta pentru copilul sau ; in organizarea sociala si-a uitat propriul sau fiu. El, care face nenumarate legi de dreptate, si-a lasat propriul sau mostenitor fara lege, deci in afara de lege, fara drepturi, la bunul plac al tiraniei ce zace in fundul sufletului fiecarui adult.
Iata ce putem spune despre copil, despre fiinta ce vine  pe lume aducand puteri proaspete, care ar trebui sa fie vantul purificator ce sufla din generatie in generatie si alunga miesmele asfixiante, acumulate de o vieata umana gresita.”
 
”Taina copilariei” – Maria Montessori (1936) – Editura ”Tiparul Universitar”, Bucuresti, 1938
*Autoare vorbeste de perioada de pe la 1900-1915.